En gjeng på syv er samlet på Blått kompetansesenter. De er alle en del av Trainee Trøndelag programmet, støttet av Trøndelag fylkeskommune. Denne høsten starter de i ulike jobber rundt om på Frøya og Hitra. Felles for de alle er at de er nyutdannet, og har ønsket seg til jobb i kommunen.
Formålet med «trainee»-ordningen er å rekruttere og beholde arbeidskraft med høyere utdanning i Trøndelag. Dagens faglige innhold legger vekt på sistnevnte. Banksjef i Sparebank 1 Marita Wingan, er der for å prate om kjøp av bolig på Frøya.
Knutepunkt for næringslivet og studenter
En av hjernene bak prosjektet her på Frøya er Randi Annete Enge. Hun var første «trainee», eller praktikant, i programmet i 2020.
– Jeg fungerer som et knutepunkt for næringslivet og studenter. Jobben min er å hjelpe bedriftene i øyregionen med å dekke sine behov og ta et samfunnsansvar, samt hjelpe nyutdannede ut i de mange spennende jobbene som finnes her, sier hun.
Nyutdannede legger inn søknad og registrerer seg. Bedriftene melder interesse og hva de ser etter tilbake til Enge.
– Bedrifter her ansetter unge og ønsker de inn i programmet for faglig og sosial input. Det er masse tilbud her på Frøya og vi vil gjerne være med på å gjøre det mer synlig, sier prosjektleder Enge.
Ved å være med får de unge blant annet konkurransedyktig lønn og mulighet til å bygge nettverk.
Fellesskap som nyutdannet
En av årets «trainees» er Emilie Kristiansen. Hun kommer fra Ibestad i Troms, og startet i jobb hos Frøya kommune denne sommeren. Før hun kom med flyttelasset hadde hun aldri vært innom kommunen.
– Førsteinntrykket av Frøya så langt er veldig bra! Folk her er imøtekommende og super hyggelige, sier hun.
Å ha Trainee Trøndelag i ryggen har også hjulpet henne å finne sin plass i nærmiljøet.
– Det er utrolig verdifullt å møte andre i samme situasjon. Vi er alle ulike arbeidssituasjoner og problemstillinger, men like livssituasjoner likevel. Det å utnytte at man er et fellesskap er viktig, sier hun.
Ved henne rundt bordet sitter Kristin Morvik Nordahl og Håvard Strømøy. De er begge enige i at fellesskap kan bety mye som ny i arbeidslivet. Likevel har de et større nettverk i område enn Emilie. Kristin er fra Hitra, og Håvard blir værende på hjemplassen Frøya.
Så ikke mulighetene
Ifølge Kristin Morvik Nordahl, var det aldri en selvfølge at hun skulle bli i øyregionen.
– Jeg sa vel alltid at når jeg flyttet bort for å studere, så skulle jeg aldri tilbake. Det var vel mest fordi man søker nye og utfordrende ting, forklarer hun.
Da koronaen kom ble hverdagen i studentbyen satt på vent. Hun reiste hjem til mor og far på hjemplassen Hitra. Å være hjemme igjen visste seg å være overraskende fint og trygt, forteller hun. Valget falt derfor på å søke seg til å bli «trainee». Et valg hun nå tenker at flere burde vurdere.
– Det er mange muligheter her for å utfordre seg selv. Mange tenker nok ikke over næringslivet som finnes her ute. Program som Trainee Trøndelag setter det nok mer på kartet, sier hun.
Å bli boende
En som aldri tvilte på hva hjemkommunen kunne tilby var Håvard Strømøy. Da han reiste bort for å studere, visste han at veien mest sannsynlig gikk tilbake hit igjen.
Nå jobber han som HR-konsulent hos SalMar. Og allerede i jobbintervjuet ble han spurt om han kunne tenkt seg å være «trainee» hos dem.
– Det er jo mye større konkurranse i storbyene nå for nyutdannede. Her på Frøya er det veldig gode muligheter for de unge som trenger en start i karrieren, sier han.
Han har troen på at man også kan få store utviklingsmuligheter i hjemkommunen. Nå ser han for seg en lang framtid akkurat her på Frøya.
– Jeg har kjøpt bolig her og blir, sier han med et smil.
Gikk rett inn på boligmarkedet
At Frøya har potensial er også Emilie Kristiansen fra Troms enig i.
Kun en måned etter hun kom hit for første gang valgte også hun å gå inn i boligmarkedet på Frøya. Hun eier nå en leilighet og har ingen planer om å dra med det første.
– Tiden får vise om man vil flytte nærmere familie igjen etter hvert så klart. Men akkurat nå trives jeg veldig fint her og angrer ikke på boligkjøpet. Alt føles så trygt og nært her, sier hun.
Kristin derimot er mer usikker på hva de langsiktige planene blir. Hun nikker når de andre snakker, men er likevel nølende når det kommer til seg selv.
– Hvem vet plutselig så blir jeg her for alltid. Likevel må jeg innrømme at jeg til tider savner storbylivet og at det alltid er noe som skjer, sier hun.
En mulighet for de lokale bedriftene
Gode tilbud i kommunen de velger å etablere seg i, er viktig for alle tre.
– Man må trives på jobb, men det å ha glede seg til å komme hjem og alt man kan gjøre da er minst like viktig, mener Kristin.
Håvard håper at det kan skje en forbedring på akkurat det området i hjemkommunen.
– Jeg er godt kjent her, men vet at mange som er ny ikke vet om tilbudene som finnes. Det er mye å gjøre på her egentlig, legger han til.
For Emilie er muligheter i utvikling viktigst med tanke på en framtid på Frøya.
– Akkurat nå så føler jeg kan ta steg i karrieren slik som jeg vil. At man får utfordret seg selv og ikke når en topp er viktig. Hvis ikke må man jo begynne å se seg rundt andre steder, sier hun.
Nå håper Randi i Trainee Trøndelag at flere bedrifter kan være med på å skape muligheter for utvikling. Hun oppfordrer lokale bedrifter til å ta kontakt dersom de har plass.
For ikke bare det faglige styrker nye arbeidstakere i arbeidslivet her på Frøya, men også fellesskapet rundt dem, sier hun.
Artikkel fra MN24: Unge om å jobbe på Frøya: – Så lenge mulighetene er her, så blir vi – mn24.no